Revoluția de canapea

Vineri seara mi-a fost dat să văd ceea ce mă așteptam de mult timp să văd. O ”Revoluție de canapea”, o revoluție stârnită, animată și susținută doar pe mediile sociale, lipsită de fond, de susținere reală... O revoluție a puturoșilor. O revoluție ca un joc strategic, amplificabilă de pe canapea, din taste. Știri false de genul ”au blocat trenurile să nu putem ajunge”... De parcă Diaspora vine cu trenul la miting, știri de genul ”ne percheziționează la intrare în București”, postate de navetiști din agricolul Ilfov, știri de genul ”ne rup jandarmii”, în condițiile în care ei băteau o femeie jandarm... ”Milionul” ăla de reprezentanți ai Diasporei nu a fost nici pe departe un milion.

Mi-a plăcut apariția primei ”divizii” a Diasporei în piață. Organizați, în coloană, civilizați. Stick-ere pe mașini, identificabili. Mi-a plăcut suportul celor din Oradea... La fel de civilizați, de organizați. Tricouri inscripționate, pe măsuri, insigne... Bravo lor. Frumos. Dar frumosul s-a terminat în momentul în care în piață au pătruns ”băștinașii”. Bucureștenii. Cei care, prin tradiție, nu protestează pașnic. Nici civilizat.  

Mi-ar fi plăcut să vad acel milion de oameni protestând civilizat, organizat, să-l vezi ca știre pozitivă pe posturile de televiziune străine. ”Un milion de oameni protestează civilizat împotriva...”. Indiferent împotriva cui, dar CIVILIZAT. Asta mă așteptam să văd. Civilizație. Se spune că românul, când călătorește în altă țară, se civilizează... Respectă legile și regulile din țara respectivă. De ce ar fi altfel în România? De ce trebuie să te dai șmecher în România? De ce? De ce ”băștinașii” apelează la extrem, fiind violenți? De ce incită alții, de pe canapelele lor comode, populația? Postând anunțuri panicarde, postând anunțuri incitatoare, postând ură și discordie... De pe canapea! Iar cei care participă, real, la manifestare, iau de bune toate postările și își activează toate simțurile de turmă, acționând ca atare. Drone? Teleghidați? Oi? Turmă? 

Lumea râdea când a ieșit la iveală faptul că Miron Cosma, liderul minerilor din valea Jiului, citea ”Manipularea maselor” ca pe Biblie. Eu cred că ar trebui să o citiți doar ca pe o curiozitate, daca Jules Verne nu v-a satisfăcut în copilărie.

Adauga comentariu