Paștile vor fi luate de la biserică, iar preoții vor duce Sfânta Lumină la casele credincioșilor. Oamenii vor putea ieși în fața locuințelor

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat cum se vor desfășura Paștile anul acesta. În urma unui protocol semnat cu Patriarhia Română, s-a convenit la luarea unor măsuri mai relaxate pentru creștinii orodocși. Oamenilor li se permite să meargă la biserică pentru ridicarea Paștilor, iar preoții au voie să meargă acasă la credincioși pentru a le distribui Sfânta Lumină. Polițiștii vor duce Sfânta Lumină în zonele carantinate.

„Având în vedere numărul mare de ortodocși, pentru a evita răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe excutând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși. Vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști cât și a luminii sfinte aduse de la Ierusalem. Astăzi am semnat împreună cu Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate în starea de urgență”, a declarat Marcel Vela.

Ministrul a explicat și cum se va face distribuirea Paștilor.

„Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, sfințită anul acesta în Joia Mare, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri 17 aprilie și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 07.00 – 17.00, în toate parohiile, în locuri special amenajate, în afara locașurilor de cult, de către personalul angajat al Bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție, distanța fiind marcată în fața locului special amenajat, exact ca la magazinele alimentare. În declarația pe proprie răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea: pentru ridicarea Sfintelor Paști de la biserică și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență”, a afirmat Vela.

Poliția, pompierii, jandarmii, poliția locală vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii paștilor.

Angajații parohiilor vor asigura respectarea distanței sociale, având ca semn distinctiv o banderolă albă.

Pentru credincioșii bolnavi și pentru cei peste 65 de ani, Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paști.

În ceea ce privește distribuirea Sfintei Lumini, se va face atât de către preoți cât și de către voluntari și polițiști.

„Distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim se va face de către voluntari și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, începând cu ora 20.00. Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc respectând regulile de distanţare socială astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari de trei persoane. Doi sau trei locatari din bloc pot oferi sfânta lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor. În zonele carantinate Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul polițiștilor la parohie. În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoților și a voluntarilor care duc sfânta lumină la casele credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor Cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecție”, a spus ministrul.

Echipajele care acționează în posturile fixe și cele aflate la punctele de frontieră, aflate în misiuni coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic (în baza excepțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele militare anterioare) sau care tranzitează frontiera.

Cadrele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină.

Adauga comentariu