Oamenii speciali din spatele fotografiilor de nuntă. O parte dintre cei mai buni fotografi din Alba

Unul dintre cei mai importanți pași în planificarea unui eveniment important din viață - nuntă, botez, o aniversare specială - este alegerea fotografului care să imortalizeze momentul, să-l facă ”prizonier” în imagini care stârnesc amintirile. Acesta este motivul pentru care ne-am propus să vă prezentăm câțiva dintre cei mai buni fotografi de evenimente din Alba.

 

”Cel care fotografiază este un creator de amintiri”

Mihai Ruja este din Alba Iulia, dar spune că, pentru pasiunea lui - fotografia, se deplasează oriunde, în țară sau în străinătate. Povestește, cu drag, că relația lui cu fotografia a început în momentul în care a venit pe lume primul lui copil. Și-a dorit atât de mult să surprindă momentele frumoase din viața fiului său încât și-a cumpărat primul aparat de fotografiat. ”Acela este și momentul când am descoperit marea pasiune pentru fotografie. Am fost fascinat de felul în care poți imortaliza un moment din viață, care nu se va repeta niciodata, dar care, cu ajutorul fotografiei, poți să-l revezi de câte ori vrei. Practic cel care fotografiază este un creator de amintiri și asta îmi doresc eu să fac de acum încolo”, povestește Mihai Ruja.

”Pentru mine, nunta este unul din cele mai speciale momente din viața oricărui om, iar acest lucru a trezit în mine pasiunea pentru fotografia de nuntă și de oameni. Satisfacția mea, ca fotograf de nunta, este de a crea, împreună cu mirii, povești și momente ce vor ramâne fixate de-a lungul timpului, în fotografii. Este o senzație unică și intensă să știi că oamenii pe care-i fotografiezi se vor uita peste 20 sau 30 de ani la aceste amintiri, împreună cu copiii sau poate chiar nepoții lor”, spune Mihai Ruja, unul dintre cei mai apreciați fotografi din Alba Iulia.

 

”Sper să pot spune, prin fotografiile mele, cât mai multe povești frumoase”

Casian Podarelu face fotografie de eveniment de aproximativ 4 ani. Este unul dintre tinerii foarte talentați, care au posibilitatea să facă ceea ce le place. ”Îndrăgesc fotografia de eveniment, dar și fotografia artistică. În acești 4 ani, de cand fac fotografie de eveniment, am devenit membru în diferite comunități naționale și internaționale de fotografi profesioniști de nuntă, comunități importante cum ar fi Fearless Photographers , Wedding Photography Select , ISPWP - International Society of Profesional Wedding Photographers. Sunt bucuros că am reușit să câștig zeci de premii, care imi aduc un plus de energie si ambitie. Anul acesta, în luna aprilie, am fost - pentru prima dată - în calitate de speaker la o conferință internațională în Serbia.

”Sper ca drumul meu, ca fotograf de eveniment, să fie de lungă durată, să cunosc cât mai multe persoane și,  prin fotografiile mele, să spun cat mai multe povesti frumoase”, spune Casian Podărelu.

 

”Încerc mereu să vin cu altceva: more is less”

Explicație foto: ”Eu sunt cel cu buchetul!”

Romulus Oprișcan: ”Am început să fotografiez în urmă cu 11 ani şi totul a început ca o joacă. Lucrând ca desktop publisher, în presă, eram fascinat de aparatele colegilor de la departamentul foto. Aşa am ajuns să-mi cumpăr primul aparat de fotografiat şi să merg la diverse evenimente. Joaca s-a terminat destul de repede şi rezultatul a fost un nou început pe plan profesional”. Romulus povestește că a știut, de la început, ce îi place și unde vrea să ajungă. A fost un autodidact, care a citit foarte mult și apoi a exersat ani de zile. Visul lui este de a avea un studio unde să își pună în practică ideile. Speră să ajungă să lucreze în afara graniţelor şi să i se acorde credit pentru realizările sale. Portofoliul său este construit din fotografii variate, însă accentul este pus pe cele de nunţi şi fashion.

„În acest segment simt că mă încadrez foarte bine şi că am un cuvânt de spus. Îmi place naturaleţea, motiv pentru care nu dau curs, neapărat, tradiţionalismului. Încerc mereu să vin cu altceva. La o nuntă eu nu îmi doresc ca mirii să fie pozaţi în cadrul covenţional, gen curtea bisericii sau parc, ci caut altceva cu acordul lor. Îmi plac fotografiile stil foto jurnalistic pentru nunţi, adică naturale“, povestește fotograful.

 

"Singurul mod în care poţi opri timpul este să faci o fotografie”

Olimpia Todea este una dintre puținele femei din Alba care practică această meserie. Spune că pasiunea pentru fotografie a avut-o de mic copil, tatăl ei fiind fotograf, pe vremea când se foloseau vechile aparatele foto cu film, Smena si Zenit. Își amintește că soluțiile pentru procesare și fotografiile le făcea acasă, iar asta a fascinat-o. Olimpia Todea povestește că la început a fost departe de lumea fotografiei și a studiat științele economice. ”Destinul, însă, parcă m-a readus în domeniul fotografiei. Prin anii 2000 am început să lucrez la Foto Rapid. Acolo am prins “tainele meseriei”. Timp de câțiva am învățat și experimentat tot ce se putea în materie de fotografie și am realizat că o fac cu pasiune”.

Și-a continuat apoi activitatea de fotograf profesionist în colaborare cu diferite firme foto-video sau pe cont propriu - ca freelancer - și a studiat fotografia digitală și videografia la Școala Populară de Arte și Meserii ”Augustin Bena” din Alba-Iulia, cu profesorul Marius Moga.

”M-am îndreptat spre fotografia de eveniment, pentru că am simțit că îmi place dinamica, evenimentul privat fiind un prilej de celebrare al unui moment important în viața cuiva. Îmi place să fiu acel martor activ care transpune în imagini momentele, trăirile și emoțiile protagoniștilor și ale participanților”, spune Olimpia Todea.

Olimpia Todea spune că nu e tocmai ușor să fi femeie fotograf de eveniment deoarece și meseria asta are greutățile ei. În permanență ești contratimp, trebuie să faci totul pentru a fi pe fază, să nu-ți scape exact ”acel moment”, care, de obicei, nu se mai repetă, e unic, iar fotograful trebuie să o reproducă într-o amintire cât mai autentică, mai artistică de ce nu. Pentru că, fotografia se face într-o secundă, dar durează o viață...

 

”Produsul nostru, mai presus de fotografii excelente, este încrederea”

Ionuț și Ioana Chira, soț și soție - JC Photography - două perspective diferite, dar care au același scop: să documenteze fidel ziua nunții și să surprindă fotografii fresh, autentice, pline de emotie și care spun povestea unei zile speciale. Așadar, o familie de nedespărțit, acasă și la muncă.

”Fotografia este câmpul nostru de joacă, business-ul nostru, este responsabilitatea de a vedea cum iau ființă noi familii, noi tranziții, noi vise, noi vieți. Produsul nostru, mai presus de fotografii excelente, este încrederea. Suntem într-o călătorie, de 10 ani, și nici un moment nu am crezut că ne-am ales destinul sau jobul greșit. Din inima Cetății istorice Alba Iulia - posesoarea unei povești minunate, pe care încă o descoperim - și până în orice colț al lumii, noi suntem creatori. Creatori de amintiri spuse prin fotografiile noastre”, spun despre ei Ionuț și Ioana Chira.

 

”Este o onoare să fiu acela care surprinde cele mai fericite clipe din viata oamenilor”

Mihai Alexandru Chiorean are 23 de ani și locuiește în Ocna Mureș. Spune că acolo și-a descoperit dragostea pentru fotografie și pasiunea de a surprinde, în imagini, momentele speciale ale vietii. ”Încurajat de cei din jurul meu, pasiunea mea a devenit și profesia mea, și astfel, în urmă cu 3 ani am devenit fotograf de evenimente. Este minunat să faci, zi de zi, ceea ce îți place și mă simt privilegiat că am aceasta oportunitate. Fotografiile sunt cea mai frumoasă comoara pentru sufletul familiilor, posibilitatea de a păstra - vii și pline de culoare - toate momentele speciale ale vieții: nunta, botezul, zile de nastere, etc. Este o onoare pentru mine să fiu acela care surprinde cele mai fericite clipe din viața oamenilor”.

Mihai Alexandru Chiorean spune că, la fiecare sesiune foto, urmărește să surprindă dragostea și emoțiile oamenilor, ca mai apoi, de fiecare dată când aceștia privesc fotografiile să fie coplesiți de aceleași sentimente pozitive pe care le-au trăit în momentele când au fost realizate.

”O simplă fotografie poate spune mai mult decât o mie de cuvinte, poate însenina un chip trist, poate aduce un zâmbet, poate trezi amintiri frumoase și te poate face să retrăiești sentimente crezute a fi uitate”, spune Mihai Alexandru Chiorean.

 

”Lumina, naturalețea, sensibilitatea, simplitatea fac parte din mine”

Se numește Dan, Dan Alexa și, imediat după ce se prezintă, completează că este soț și tată a doi copii minunați - Ana (10 ani) și Răzvan ( 8 ani).  Crede că o să-l urmeze în curând și speră ca și ei să îmbrățișeze pasiunea lui - fotografia. ”Fotografia nu am descoperit-o, ci s-a legat ea de mine, în anul 2013, când, ca orice pasionat, făceam poze la stele (nu că nu aș face și acum), dealuri , arhitectură și oameni. Cu timpul, am cunoscut persoane care au apreciat imaginile mele si după o propunere s-a concretizat primul eveniment de familie care a avut multe aprecieri. De acolo a început totul. Am început să investesc în mine, să acumulez cunoștinte, să urmăresc fotografi de eveniment, să citesc reviste de specialitate și tv-ul stătea doar pe FashionTV. Toate lucrurile acestea se întămplau pe vremea cand lucram într-o multinațională, unde s-au adunat multe cunoștințe suplimentare, pe care am putut să  le pun în practică și în domeniul fotografiei”, povestește Dan Alexa.

Dan Alexa își amintește că, în timp, s-a dedicat tot mai mult fotografiei. Treptat, au venit tot mai multe colaborări cu diverse corporații din țară, ședințe foto de familie, maternitate, evenimente de familie și, în special, nunți. Astfel a ajuns ca, după 11 ani de muncă într-o multinațională, să renunțe la job și să facă exact ceea ce îi place.

”Fotografia reprezintă, pentru mine, un mod de viață, în jurul căruia mă învart și acum. A trecut deja un an de cînd imi dedic timpul exclusiv fotografiei și e grozav de fain”, spune Dan Alexa.

 

Foto generic: Casian Podărelu

 

Adauga comentariu