MOAȘTELE SFINTEI ROMÂNIA

Nu știu cum se face, da' noi tot timpul reușim să fim mai speciali. Planeta merge într-o direcție, noi tragem brusc de volan și o luăm pe sensul opus. Evident, nu semnalizăm și trecem peste dubla continuă, că marcajele rutiere sunt pentru fraieri. Planeta o arde pe democrație, pe stat de drept, nimicuri din astea, noi nu știm cum să ne mai scăpăm hoții de închisoare. Planeta e îngrijorată pentru încălzirea globală, noi nu știm cum să poluăm mai bine. Planeta și-a pus mască, noi nu știm pe unde să mai protestăm împotriva botniței.

România înoată atât de bine contra curentului, încât e campioană olimpică pe invers. România micționează atât de bine contra vântului, încât e campioană mondială la autosabotare. România e atât de contra orice, încât a ajuns să fie contra ei. România e atât de specială, încât după ce va muri va fi sanctificată, iar moaștele ei vor fi purtate prin Europa. Moaștele Sfintei România, țara care s-a sinucis prin prostie.

Pentru marele pelerinaj de la Mecca, anul ăsta au fost selectați doar o mie de oameni care să aibă acces la locul sfânt al musulmanilor. Anul trecut au fost peste două milioane. Cumva, musulmanii au reușit să înțeleagă că suntem într-un an special și s-au adaptat. Nu s-au îmbulzit, n-au protestat, s-au conformat. Asta în condițiile în care orice musulman își dorește să ajungă, măcar o dată în viață, la Mecca. Anul ăsta au ajuns doar o mie și n-a fost o dramă.

Mii de oameni se strâng, în fiecare duminică, în piața Sfântul Petru din Vatican. Sunt acolo să-și vadă liderul spiritual și să-i asculte povețele.

Cumva, nu se știe cum, Papa Francisc a reușit, în ultimele luni, să țină slujba de duminică cu piața goală. N-a dat nimeni foc Vaticanului pentru că n-a putut participa la slujba de duminică, în an de pandemie. Cumva inexplicabil, catolicii au înțeles și s-au conformat.

Acum, să refacem cronologia ultimelor zile, legată de pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva.

În 5 octombrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență anunța că la sărbătoarea Sfintei Parascheva vor putea participa doar cei care au buletin de Iași.

În 6 octombrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași decidea că pelerinii nu vor atinge racla cu moaștele, vor purta măști și nu vor fi permise grupurile mai mari de 6 persoane.

În 7 octombrie, Mitropolia Moldovei comunica faptul că sărbătoarea Sfintei Parascheva nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie.

În 9 octombrie, Mitropolia Moldovei cere anularea restricțiilor privind pelerinajele, după ce inițial a transmis că renunță la toate evenimentele prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva.

Tot în 9 octombrie, oamenii protestează în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, cerându-se pelerinaj fără restricții la Sfânta Parascheva.

Rămânem în 9 octombrie, când Episcopul Hușilor face următoarea declarație: „Să nu își închipuie apostolii lockdown-ului că o vor putea carantina vreodată pe Sfânta Parascheva.” Iar Patriarhul Daniel cere ridicarea măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași.

În 13 octombrie, Mitropolia Moldovei anunță că scoate racla cu moaștele Sfintei Parascheva în curtea Catedralei, după ce inițial anunțaseră că o vor păstra în interior.

În 14 octombrie, zeci de pelerini protestează, fără mască, în zona Catedralei Mitropolitane din Iași împotriva restricțiilor impuse de autorități.

Tot în 14 octombrie, statul laic și slab cedează și lasă pelerinii să intre, fără să le mai fie verificate buletinele. Apoi, statul călcat în picioare revine și sunt lăsați, din nou, să intre doar cei cu buletin de Iași. 

Musulmanii au înțeles, catolicii au înțeșes, cumva, nu se știe cum, românii ortodocși n-au reușit să înțeleagă că nu e ca în alți ani. De aia e România specială și de aia lumea se va îmbulzi să-i sărute moaștele.

Adauga comentariu