Mircea Hava spune ”Adio” Primăriei Alba Iulia? ”Promit că voi informa albaiulienii asupra intențiilor mele” Dacă pleacă, cine va fi succesorul?

Aseară târziu, președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat public faptul că unul dintre cei care va fi cu siguranță pe listele de candidați eligibili la alegerile europarlamentare este actualul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Vestea, deși vehiculată de ceva vreme în mediile politice județene, a cam tulburat apele, generând speculații, atât în interiorul PNL cât și în celelalte partide. Dacă luăm în calcul toate speculațiile, deja avem cel puțin patru persoane care, în mintea lor, sunt ca și primari pe funcție. Strategii, ipoteze, speculații... 

Pentru a mai tăia din aripile celor care se văd deja primari, dar și pentru a lămuri problema, am discutat cu Mircea Hava pentru a ne confirma sau infirma cele spuse de Ludovic Orban. Iată răspunsul primarului în funcție:

”Până în momentul în care listele cu candidați pentru alegerile europarlamentare nu sunt întocmite, finalizate, semnate și parafate ca fiind finale, nu am ce declara. Mă bucur că lumea se gândește la mine, dar nu fac nici o declarație în acest sens până nu vedem listele finale. Promit că atunci voi informa albaiulienii asupra intențiilor mele”.

”Jocurile” trebuie făcute pe lege

Până aici, e clar. Ținând cont de poziția și influența lui Mircea Hava în interiorul PNL, putem băga mâna în foc, fără să ne ardem, că dacă își dorește un loc eligibil pe acele liste, îl va avea. Fără a specula, luăm în considerare faptul că va candida. 
Cei care speră că vor avea parte de alegeri anticipate se înșeală. Alegerile europarlamentare vor avea loc pe data de 26 mai 2019, conform deciziei Parlamentului European. După această dată, vor mai trece vreo două zile pînă la finalizarea procedurii de numărare și validare. Alte 2-3 zile până la intrarea în posesia mandatului de europarlamentar de către cei care vor fi aleși. Deci, undeva în jurul datei de 1-2 iunie, Hava ar fi europarlamentar cu acte în regulă. Dar, în același timp, ar fi și primar, ceea ce aduce după sine situația de incompatibilitate. Conform legii, ar avea la dispoziție 15 zile pentru a se decide care dintre cele două funcții o va ocupa. Dacă se decide după două săptămâni, în intervalul permis de lege, intrăm sub incidența unei alte legi, care spune că nu se mai organizează alegeri anticipate dacă termenul până la alegerile normale este mai mic de un an. Situație în care Consiliul Local Alba Iulia va avea de luat o decizie: de a alege primarul interimar dintre cei doi viceprimari existenți - Paul Voicu (mâna dreaptă a lui Mircea Hava) și colegul lor de partid, Gabriel Pleșa. Ținând cont de vechimea și experiența fiecăruia dintre ei în administrație, dar și în politică, Paul Voicu va fi primar al municipiului Alba Iulia.
Acesta ar fi parcursul strict tehnic , logic și procedural al desemnării viitorului primar.

Adauga comentariu