Mâine, la Alba Iulia, începe Festivalul ”Strugurele de Aur”

Mâine, 6 septembrie 2018, la Alba Iulia începe Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”. Ediția din acest an stă sub semnul Centenarului României Mari. ”Cu drag și respect pentru tot ceea ce este românesc, pentru graiul, cântecul, tradițiile și istoria noastră și pentru toți aceia care au făcut posibilă desăvârșirea neamului nostru, am pregătit alături de partenerii noștri de tradiție o ediție specială, care aduce multe noutăți atât în ceea ce privește programul, cât și acțiunile din jurul Festivalului. Ne dorim ca emoția celei de-a XVIII-a ediții să ne aducă împreună și să ne unească simbolic prin cântec și simțire românească”, spun organizatorii - compania Jidvei.

Spre deosebire de celelalte ediții, anul acesta, în concurs și în cadrul recitalurilor, vor participa interpreți din regiuni în care trăiesc comunități istorice de români: Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, dar și Kazahstan. Conform organizatorilor, în Kazahstan se află o comunitate românească, în mare majoritate urmași ai românilor deportați din Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herţa.

Un alt element de noutate îl reprezintă introducerea sub-secțiunii, „Cântec de Mare Unire”, în cadrul căreia concurenții vor interpreta unele dintre cele mai emoționante cântece care vorbesc despre istoria și despre identitatea poporului român.

Pe scena Festivalului vor concura tineri soliști vocali și instrumentiști, fiecare zi fiind încheiată cu recitaluri susținute de interpreți îndrăgiți și valoroși ai folclorului românesc. Concursul va fi transmis, în direct, la TVR3 și la Radio România Cluj, iar recitalurile vor fi înregistrate și transmise ulterior în ediții speciale ale emisiunii „Tezaur Folcloric” de la TVR1.

Pentru prima dată în istoria Festivalului, sâmbătă, 8 septembrie 2018, începând cu ora 21.00, TVR1 va transmite în direct, în cadrul emisiunii „Tezaur Folcloric”, recitalurile din seara de Gală a Festivalului.

Adauga comentariu