Legea Muntelui: un miliard de euro pentru o lume aproape uitată

Timp de sute de ani, traiul moților din Munții Apuseni a fost aproape neschimbat. Se poate spune că momentul ”1989” a fost cel care a schimbat, în unele aspecte chiar radical, modul de viață și tradiționalismul existent în Țara Moților. Posibilitățile ivite după acest moment de răscruce în istoria modernă a României au schimbat însăși fața locurilor. De la casele țuguiate răsfirate pe dealuri, la vile moderne și agro-pensiuni turistice, de la tradiționalul meșteșugit de ciubere, donițe sau șindrilă, moții s-au reorientat spre alte mijloace de a-și câștiga pâinea zilnică și de a agonisi. 

Azi, puțini mai sunt cei care practică meșteșugurile tradiționale de odinioară și chiar și acești ”puțini” se împuținează pe zi ce trece. Tineretul nu mai este atras de ceea ce înseamnă tradiție, preferând viața la oraș și venituri stabile, mari și rapide, în detrimentul celor trudite din greu pe bani puțini, obținute prin prelucrarea lemnului. Și nu sunt de condamnat. Fiecare dintre noi își dorește sau dorește copiilor lui tot ce e mai bun, fiecare tânjește spre o viață mai prosperă. Chiar dacă asta a însemnat depopularea masivă a zonei, cătune și sate pustiite de tineri, aproape moarte. 

Satul Rachiș a rămas cu doi locuitori până în urmă cu ceva timp, când un copil al satului s-a întors de prin străinătățuri și a început să reconstruiască bucată cu bucată casele în paragină. 

Satul Viezuri, din comuna Ceru Băcăinți, a rămas cu doar patru locuitori. Neavând curent, viezurenii coboară odată la câteva luni pentru a-și cumpăra baterii, alimente și petrol pentru lampă. Tot de Ceru Băcăinți mai aparțin alte două sate cu câte șase locuitori și un altul cu zece locuitori. 

În toată comuna au mai rămas aproximativ 300 de oameni. Restul au migrat spre Alba Iulia, Cugir sau Orăștie. Nu au fost încurajați sau susținuți în nici un fel să rămână în zonă, nu au beneficiat de nici o condiție specială care să îi determine să rămână acolo. Și exemple de acest gen sunt multe în Apuseni... 

Poate acum, în ultimul ceas, ceva va schimba sensul migrației și soarta zonei. Poate că noua Lege a Muntelui să ajute în acest sens. Pentru că vechea lege, tot a Muntelui, nu a făcut mare lucru...

În 20 iulie 2018 a fost promulgată noua ”Lege a Muntelui” (Legea 197/20.07.2018), o lege care se dorește a fi un suport real pentru toate localitățile aflate în zonele montane ale țării. Conform concepției legii, se dorește ca ea să ajute la protejarea și dezvoltarea incluzivă a zonei de munte, prin asigurarea de condiții de viață și muncă, prin acordarea de facilități și beneficii celor care decid să se stabilească la munte. Nu vom reda în totalitate conținutul legii, dar vom menționa câteva dintre beneficiile și avantajele prevăzute în ea.

Precizăm faptul că statul se obligă să aloce suma de 1 miliard de euro, pe o perioadă de 10 ani, pentru a pune în aplicare Programul de încurajare a activităților montane, lucru prevăzut în Legea 197/2018.

Pentru a descuraja abandonul școlar în zonă, se vor reabilita și moderniza unitățile de învățământ, unde este cazul, iar unde nu este posibil, copiilor li se va asigura transporrtul spre școală. De asemenea, copiii vor beneficia de alocații suplimentare și de alimente. Crescătorii de animale vor avea parte de plată diferențiată, se vor acorda subvenții pentru investiții de capital, credite bancare preferențiale, dobânzi reduse pentru dezvoltarea fermelor sau exploatațiilor agricole. De asemenea, se prevede în lege că vor acordate ajutoare financiare și materiale asociațiilor de producători în vederea promovării și desfacerii produselor, pentru un acces mai facil pe piețe. Legea mai prevede și subvenționarea  achiziției de animale de rasă productive, ușor adaptabile zonei, dar și înființarea de centre de colectare, depozitare, puncte de sacrificare și de unități de procesare a materiilor prime precum laptele, carne, fructe de pădure, lână, piei de animale, lemn, dar și pentru dotarea acestora. 

Se ”atinge” și partea socială, în noua Lege a Muntelui fiind prevăzute acordarea de stimulente financiare pentru sprijinirea persoanelor în vârstă care locuiesc în cătune sau gospodării izolate, inclusiv pentru familiile care se ocupă de îngrijirea acestora. 
Familiile tinere care au în gospodărie până la cinci vite sunt scutite de impozitul agricol și de impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de 5 ani de la înființare și de 50% din venituri în următorii ani, pe perioada existenței gospodăriei. Cei care au peste 25 de vite, pot cere lemn gratuit pentru construcția de adăposturi sau anexe gospodărești. 
Specialiștii agricoli, profesorii sau medicii care se mută în zona montană și se angajează că rămân în zonă cel puțin 5 ani, primesc o primă de instalare, dar și ajutor financiar pentru a-și cumpăra sau construi case în zonă. 
Gospodăriile izolate vor avea dreptul la o cantitate de lemn de foc gratuit, cu aprobarea consiliului local. 
În același timp, Legea Muntelui prevede susținerea unor activități non-agricole, cum sunt turismul montan, agroturismul și ecoturismul, dar și activitățile de producție cum sunt prelucrarea lemnului, a produselor de marochinărie sau textile, dar și investițiile în infrastructura de turism și agrement. 
Persoanele atestate ca meșteșugar artizanal vor primi anual o cantitate de lemn în vederea prelucrării lui în produse de artizanat tradițional. 
Mai este prevăzută și acordarea de despăgubiri, cu prioritate populației din zona montană, pentru pagubele provocate de animale sălbatice, fie că e vorba de culturi agricole, fie de efectivele de animale. 
Legea e dată. Urmează ca, în termen de 90 de zile de la promulgarea ei, adică cel târziu până în octombrie, să fie emise normele de aplicare ale acestei legi, norme care vor detalia și clarifica modul în care se aplică aceasta. 

Prefectul Dănuț Hălălai a convocat pentru joi, 6 septembrie 2018, începând cu ora 11,00, la Câmpeni, toți primarii din zona Munților Apuseni aparținători de județul Alba, pentru a-i informa asupra prevederilor Legii Muntelui și pentru a le explica cum pot profita de prevederile acesteia. Prefectul va fi însoțit de directorul Direcției pentru Agricultură Alba, Gheorghe Lazea. Primarii vor lua cunoștiință despre toate avantajele conferite de noua lege și despre modul în care pot face ceva pentru binele moților din comunele pe care le ”păstoresc”.

 

 

Foto: aiudinfo.ro, turism.bzi.ro

Adauga comentariu