Cu gândul în Africa de Sud: ”Sper să-l bat pe rusul care e pe locul 3, să-i iau medalia!”

Dacă îl întâlnești pe stradă, pare un tânăr simplu, cu alură sportivă, dar parcă prea slăbuț. Nu iese în evidență cu nimic față de ceilalți tineri de vârsta lui, nu e o ”vedetă”, nu e un fițos. E modest, calm la vorbă și politicos. Dar, la cei doar 19 ani ai săi, este deja campion european la Powerlifting. Și este din Alba Iulia. Cătălin Buciuman, căci despre el vorbim, a câștigat - în luna mai a acestui an - titlul de campion european la categoria 74 de kilograme, în cadrul Campionatului European de Powerlifting desfășurat în Cehia. A reușit performanța de a ridica 195 de kilograme la stilul ”împins-culcat”. 

Recordul lui personal este de 200 de kilograme, ”țintă” pe care a atins-o la Campionatele Naționale. Și asta, după doar doi ani de zile de când practică acest sport. La prima lui participare la Campionatele Naționale, după doar un an de powerlifting, Cătălin a obținut 4 medalii, clasându-se pe locul 4.

”M-am apucat de powerlifting în data de 19 mai 2016. E drept, înainte de asta am mai făcut doi ani de fitness, deci, eram deja într-o formă bună. Cu toate astea, simt că pot mai mult...”, spune Cătălin.

Acum se pregătește intens pentru Campionatele Mondiale, eveniment care va avea loc luna viitoare, între 3 și 8 septembrie, în Africa de Sud. Este, pentru el, debutul pe scena mondială a powerlifting-ului. Este clasat ca fiind locul 4 mondial la categoria la care vrea să obțină măcar medalia de bronz. 

”Am în fața mea în clasament trei alți sportivi: un american, care va fi extrem de greu de surclasat, el fiind de patru ani încoace campion mondial la categorie... Omul ridică 220 de kilograme... După el e un japonez. La fel, este dificil să treci peste performanțele lui. Eu sper să-l bat pe rusul care e pe locul 3, să-i iau medalia”, declară Cătălin. 

E un prag psihologic. E ca și când ai avea cea mai bună notă de sub linia admișilor la Bacalaureat. Ești sub linia celor medaliați. Primul. Dar respins la medalie. E o barieră. De care, eu, personal, după ce am vorbit cu Cătălin, sunt convins că o va trece.

Antrenamentele lui sunt draconice. Patru pe săptămână. La fiecare dintre antrenamente ridică peste 9,2 tone, în baza unui program bine stabilit împreună cu antrenorul și prietenul lui, Ovidiu Pănăzan (președinte al Federației Române de Powerlifting). Peste 36 de tone săptămânal, de doi ani încoace... Peste 3.700 de tone ridicate, echivalente ca greutate cu rezultatul muncii: titlul de campion european.

”Mănânc mult... Cam patru mese bune pe zi, undeva în jur de 3.500 de calorii zilnic. Acum, înainte de Mondiale, am suplimentat proteina animală și carbohidrații pe care-i consum regulat, cu legume și fructe multe. Mă simt energic, mă simt în formă”, spune campionul din Alba Iulia.

Cel care l-a încurajat și susținut cel mai mult în activitatea sa a fost Ovidiu Pănăzan, președintele Federației Române de Powerlifting, tot albaiulian de-al nostru. În ochii lui Cătălin se vede că Ovidiu nu-i este doar antrenor. De fapt, chiar declară cu mândrie acest lucru: 

”Pentru mine, Ovidiu a fost piatra de temelie. Atât în cariera sportivă cât și ca adevărat prieten. De la bun început, Ovidiu m-a sprijinit moral, mi-a dat încredere cu mine, a știut cum să mă motiveze. Acum, cu oportunitatea aceasta de a participa la Mondiale, m-a ajutat și financiar foarte mult. Numai biletul de avion costă peste 800 de euro. Apoi cazarea, hrana... Nu pot merge flămând la competiție. Cine a citit ”Boxerul” de Jack London - cel care a scris și ”Colț alb”, înțelege la ce mă refer. A pus din banii lui... Ajutor am mai primit și din partea clubului în cadrul căruia activez, Clubului Sportiv Unirea, condus impecabil de domnul Mureșan Corneliu, căruia, de asemenea, îi mulțumesc, atât personal cât și în numele colegilor din club”.

Ovidiu Pănăzan - antrenorul campionului european

Am fi ipocriți dacă nu am adăuga acest ultim fragment al interviului nostru cu campionul european din Alba Iulia cu care ar trebui să ne mândrim, pe care ar trebui să-l apreciem cum se cuvine pentru simplul fapt că, din ambiția personală, din puterea mentală de a face față unor asemenea presiuni psihologice, face cinste orașului, județului și țării noastre. 
Cătălin Buciuman, campionul european la Powerlifting, catalogat ca fiind pe locul 4 mondial la categoria lui, este simplu angajat al unei societăți din Alba Iulia, muncind pentru salariul minim pe economie. 
Facem ceva? Sau doar ne dăm ”like”-uri pe rețele de socializare, urându-i baftă? Simpla participare la competiții de acest gen costă. Nu exagerat de mult, dar costă. Sincer, aș prefera să văd un nou campion european, un nou campion mondial sau un premiant la o olimpiadă internațională decât o nouă statuie în acest oraș. Facem ceva? El pleacă vineri, 31 august, spre un tărâm necunoscut, cu un buget extrem de limitat, pentru a aduce glorie, cunoaștere și respect României. Ce facem noi, românii, pentru el?

Adauga comentariu