Cine-concerte speciale, în programul Alba Iulia Music & Film Festival 2018

Trei cine-concerte speciale sunt incluse în programul Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF), eveniment care va debuta la sfârșitul săptămânii viitoare. Cine-concertele vor aduce în fața spectatorilor pelicule produse în urmă cu aproape un secol, acompaniate într-un mod inedit de muzică live. Cele trei cine-concerte vor fi găzduite de Piața Vestică a Cetății Alba Carolina.

Vineri, 31 august, de la ora 21,00, este programat un film unic ca execuție. Documentarul sovietic Omul cu camera de filmat/Man with a movie camera a rămas în istoria filmului prin tehnicile cinematice inedite folosite în premieră de Dziga Vertov, multe dintre ele inventate chiar de către regizor. Tocmai această execuție absolut revoluționară pentru anul 1929, a făcut ca filmul să nu fie foarte popular în acea perioadă, abia mult mai târziu, în zilele noastre, primind adevărata apreciere a valorii lui, fiind declarat unul dintre cele mai bune documentare produse vreodată. Este un film plin de energie și, în acelaşi timp, un documentar despre o zi din viaţa Uniunii Sovietice, un documentar despre filmarea acestui documentar şi o prezentare a publicului care urmăreşte filmul. Vedem adesea operatorul care realizează filmul, dar nu vedem aproape nimic din imaginile surprinse de el pe peliculă.

Publicul va avea șansa să-l descopere în acompaniamentul live a trupei Abator Industries, un grup muzical independent specializat în improvizație muzicală.

Cel din urmă film mut produs de avangarda sovietică ajunge sâmbătă, 1 septembrie, ora 21,00, la Alba Iulia Music and Film Festival, într-o proiecție specială cu acompaniament live. Fericirea/ Schastye este povestea populară stilizată a țăranului Khmyr a cărui idée supremă asupra fericirii este să ajungă țar, să mănânce grăsime de porc și să nu facă nimic. Aventurile lui și ale soției sale care ajunge să-și găsească fericirea într-o fermă colectivă după revoluție, sunt puse în valoare de interpretarea live asigurată de Karpov not Kasparov, duo-ul care a compus o coloană sonoră specială pentru acest cine-concert.

Combinația de muzică electro, jazz, cu nuanțe de folclor pe alocuri, dă un ritm irezistibil acestei pelicule produse în 1935 de regizorul Aleksandr Medvedkin.

Programat pentru duminică, 2 septembrie, ora 21,00, filmul Femeia în Lună/ Frau im Mond a fost produs, în 1929, de regizorul german Fritz Lang și este primul lungmetraj de acțiune din istoria cinema-ului, în care acțiunea se petrece în spațiu. Filmul are o strânsă legătură cu Transilvania prin Hermann Oberth, considerat unul din părinții astronauticii, originar din Sibiu. Oberth a lucrat ca și consultant științific la acest film, realizând în întregime planurile detaliate ale navetei spaţiale cu mai multe trepte prezentată în film.

Proiecția filmului este însoţită de sound-designul trupei CelloFun, un ansamblu creat special pentru re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute („silent movies rescoring”) printr-un mix de foley, efecte electronice în timp real şi improvizaţie live. Traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului, este realizată, tot live, de „vocea filmelor”, Irina Margareta Nistor.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Adauga comentariu