Camelia Tuhuț - dresoarea care lucrează cu tandemul stăpân-câine: ”Există multe bariere în dresaj, însă toate pot fi depășite”

Camelia Tuhut este o apariție nouă în peisajul dresorilor canini din Alba Iulia. Ea lucrează cu tandemul stăpân-câine, învățându-i pe cei dintâi cum să-și educe cățeii pentru ca traiul sub același acoperiș să fie o experiență cât mai frumoasă. Vorbește cu atâta pasiune despre ceea ce a învățat să facă, încât este imposibil să nu simți cât de mult iubește animalele.

”Dresajul de grup este deosebit de important pentru câine și stăpân. Formarea echipei se face de la prima oră de dresaj. La fel, schimbarea poziției ierarhice, deoarece toate comenzile învățate la curs sunt de subordonare a câinelui față de stăpân. Este momentul în care câinele trebuie să învețe să se supună și, uneori, este dificil. La fel de dificil este momentul în care stăpânul dă o comandă câinelui, câinele știe ce are de făcut, însă nu vrea. Atunci este o luptă psihologică, în care stăpânul trebuie să fie învingător. Dacă renunță, câinele întelege că da, se poate, va refuza în continuare și va câștiga. Există multe bariere în dresaj, însă sunt depășite. Stăpânul trebuie să coopereze, să aibă răbdare, încredere și să persevereze. Până la urmă, reușește. Lumea dresajului este o lume deosebit de frumoasă, pentru că dresajul este o artă, iar arta este muncă, emoție, suflet, iubire”, spune cu încredere Camelia Tuhuț.

Cine este Camelia Tuhuț

Apariția blondă, cu niște ochi albaștri imenși, a urmat Facultatea de Psihologie și Științele Educației, specializarea Psihologie, la București.

”Foarte mult m-a atras psihologia copilului, deoarece copiii au cele mai multe suferințe și probleme nespuse. Când ajungi, ca psiholog, să câștigi încrederea unui copil, să-și deschidă sufletul în fața ta, ești un psiholog de nota 10. 
La fel se întâmplă cu câinii: dacă câștigi încrederea și respectul unui câine, comunici extrem de ușor cu el; dacă nu, este puțin mai dificil. Psihologia umană și cea canină merg - până într-un punct - mână în mânâ, apoi fiecare pe drumul ei. Psihologia caninâ o cunoști interacționând cu câinii, observându-i și analizându-le comportamentul”.

Camelia Tuhuț a locuit în Abrud pânâ la terminarea liceului. Povestește cu drag că prima dragoste, vorbind de animăluțe, a fost un peruș, un papagal pe care l-a primit când a împlinit 18 ani.

”Era matur, nu pui, când a ajuns la mine. Agitat, nervos, mușcăcios și bosumflat. Toate caracteristicile astea m-au atras, din prima, la el. Atunci mi-am spus: OK! Ești așa... o să-ți treacă. Acela a fost momentul în care ideea de dresaj a apărut, pentru prima dată, în viața mea. Mă încânta fiecare apropiere zilnică, ce o reușeam față de el, de la o simplă mâncare din mână, până la stat pe umăr și făcut teme cu el pe birou. Stăteam ore în șir și vorbeam cu el. Mă asculta, până adormea, iar dacă mă opream din vorbit, mă ciupea de buze, ca să continui. După 3 luni, de cand il primisem, a fost o zi ca un click declanșator: a început să vorbească tot ce eu vorbisem cu el. Când spun "tot" mă refer la fraze întregi, zeci de cuvinte. Era uimitor cum, în căpșorul acela, atât de mic, memorase expresii și cuvinte destul de grele. Era o păsărică magică, o personalitate puternică și avea o privire pe care o înțelegeam. Mă urmărea continuu. Și se bucura enorm când ajungeam acasă. A fost cu mine la București, o parte din facultate, perioadâ în care ne-am luptat cu boli, în ceea ce l-a privit. Consider, însă, că iubirea puternică a făcut să învingă totul. Mă gândesc cu drag la el și va rămâne același papagal perfect pentru mine, toată viața. Când un suflețel pleacă de lângă noi, lasă un gol imens, însă lecția de viață pe care ți-o dă este de neprețuit. Asta contează”.


De la peruș la câine a fost dorința fiicei

 

Vorbește cu mult drag despre felul în care, primul cățel a ajuns în viața ei. A fost dorința fiicei sale și, chiar dacă la început a spus ”Nu”, gândul de a avea un câine o atrăgea tot mai mult. A căutat aproape un an și spune că nimic din ceea ce găsise nu era potrivit. Până când a găsit mama și a așteptat puiul.

”Era o mogâldeață blănoasă și l-am iubit dinainte de a-l lua, prima dată, în brațe. Din prima noapte am observat un lucru: pe întuneric, făcea tot traseul, adică străbătea tot apartamentul ca să bea lapte, în bucătărie. Atunci mi-am spus: câinele ăsta are ceva în plus.

Lunile au trecut și s-a maturizat. Începusem elemente de disciplină - "Șezi", "Culcat" - pe care le-a învâțat extrem de repede. Mă urmărea tot timpul, în apartament și afară. Avea o privire pătrunzătoare, o privire care vorbea. Atunci am început să comunicăm noi doi, din privire. Cea mai frumoasă formă de comunicare între două suflete. Lucky a fost și este profesorul meu. El m-a învățat ce este răbdarea, încrederea, liniștea, renunțarea la conflicte, puterea de a iubi fără limite. Un câine iubește fără limite și în cea mai pură formă. Nu contează dacă ești fericit, supărat, nervos, obosit, sătul de toate... Câinele este tot timpul acolo, pentru tine. Câți dintre noi, oare, își așteaptă soțul, soția, prietenul, părinții - zilnic - în aceeași formă de răbdare absolută, ca să calce pragul casei? Câți dintre noi îi întâmpină cu același entuziasm și aceeași fericire, cum o face un câine?

Pe parcursul orelor de dresaj cu Lucky, și acum vorbesc de învățarea și însușirea unor comenzi, am observat capacitatea lui uimitoare de a învăța și de a vrea să învețe. Asta mi-a dezvăluit o noua lume, a dresajului. Îmi place foarte mult să practic cu el comunicarea prin semne, fără cuvinte, deoarece atunci câinele trebuie să fie perfect atent la tine, să-ți observe mimica, pantomimica. Contactul vizual, în timpul orelor de dresaj, era perfect, o privire care, parcă, trecea prin mine și care îmi spunea: ce mai urmeaza? Lucky este un cățel mic, însâ dominant, cu o personalitate puternică și de multe ori încăpătânat, însă toate imi plac exact așa cum sunt. Este cel datorită căruia am început dresajul. El mi-a schimbat viața, în acest sens, și pentru asta o să-i mulțumesc toată viața. Consider că acesta este și scopul pentru care a intrat în viața mea, să mă facă să înteleg câinii și să pot comunica cu ei”.

 

Dresajul canin - marea provocare

 

Următoarea etapă în ceea ce este, astăzi, marea pasiune a Cameliei, a fost documentarea și învățarea. A căutat tot felul de surse de informare, dar nu i s-a părut suficient. A urmat, la Cluj Napoca, un curs de Terapie Asistată de Animale, dar nici asta nu a fost destul și atunci a hotărât că trebuie să urmeze un curs de dresaj. Un prieten i l-a recomandat pe Ciprian Cordoș, instructor la Școala de dresaj ”Dogmaster” din Cluj Napoca.

”Când am ajuns acolo, am văzut terenul, câini în țarcuri, am făcut cunoștință cu Ciprian. Un superb Border Collie mi-a atras atenția. Acel câine a și fost primul câine dresat de mine la ”Dogmaster”. 
Din prima zi mi-am dat seama ca este cea mai frumoasa nebunie care mi se poate intampla. Pentru că a fost o nebunie. O navetă de 4 zile, pe saptamana, care a durat 4 luni și jumătate. Pentru mine a fost o adevărată poveste. Singurul drum groaznic de lung era de la autogara la ”Dogmaster”. Îl făceam în 5 minute, pe jos, însă nu-mi ajungeau picioarele la cât de mult îmi doream să îl parcurg mai repede. A fost locul minunat, unde am cunoscut oameni grozavi și căței spectaculoși. A fost locul și momentul în care, un om deosebit - Ciprian Cordoș - mi-a dezvăluit arta dresajului. Este omul căruia îi datorez mare parte din realizările mele.
Am mers acolo pe ploaie, pe soare arzător, pe frig, doar ca să văd cazuri și cazuri de căței cu probleme comportamentale sau veniți pentru dresaj de disciplină. Din toate acele zile, am învățat un lucru care stă la baza formării mele ca dresor și acum îl citez pe Ciprian: nu există nu pot, doar nu vreau sau nu știu
Am realizat faptul că dresajul este muncă, stăpânire de sine, autocontrol, echilibru, fermitate, asertivitate și, nu în ultimul rând, iubire. Am învâțat cum pasiunea adevărata te poate face să muți munții din loc, iar rezultatul este spectaculos. Am avut, la Cluj, urcușuri și coborâșuri, am avut momente în care nu am știut dacă pot duce totul la sfârșit, momente în care aveam lacrimi în ochi, însă și în care râdeam de fericire că am reușit. Am învățat că puterea stă tot timpul în tine și așteaptă doar să fie găsită”.

La Cluj, Camelia Tuhuț a făcut dresaj individual, ceea ce înseamnă că instructorul lucrează cu cainele, apoi, în ultimele ore de dresaj, comenzile se predau stăpânului. De asemenea, a învățat dresaj de grup în cursul căruia cainele lucrează de la început cu stăpânul, în prezența altor câinii însoțiți de stăpânii lor.  Spune că, încă înainte de a termina cursul la ”Dogmaster”, a fost contactată de oameni care au dorit dresaj. Îi place dresajul individual, însă dresajul de grup este altceva. ”Este și mai dificil, deoarece trebuie să am atenția distributiva pentru toți cățeii și pentru toți stăpânii, sa-i corectez pe toți și să le explic tuturor. Dar imi place enorm. Aș face acest lucru de dimineața până seara”, spune Camelia.

 

Câinii cu probleme de comportament și-au găsit... profesorul!


Dresajul de grup, în viziunea Cameliei, presupune, în primul rând, dorința stăpânului de a schimba comportamentul câinelui, dorința acestuia de a avea un animal educat. Cu cât această dorință este mai mare, cu atât rezultatele câinelui sunt mai bune și mai rapide.
În dresajul de grup, se face și socializarea câinilor - atât cu alți câini, cât și cu alți oameni. Este o metodă foarte eficientă pentru câinii anxioși, ei învâțând să se relaxeze pe parcursul orelor, să fie atenți la stăpân și să lucreze, totodată, în prezența altor câini. 


”Tot timpul spun oamenilor care vin la dresaj: fiți fermi, siguri pe voi, hotărâți, dați comenzi clare. Câinele învață, în primul rând, tonalitatea, postura ta, mimica, apoi cuvântul. Câinele te citește prima data. Tonalitatea în dresaj este foarte importantă: în comenzi este fermă, hotărâtă; ăn laudă, după executarea comenzii, este caldă, încurajatoare, în coreție este ca mârâitul altui caine. Dacă spui unui caine "NU" pe un ton moale, sigur nu se oprește din ceea ce face, daca spui "NU" pe un ton ridicat și sigur pe tine, se va opri. Este mai dificil lucrul cu stăpânii, nu cu câinii”.


Camelia spune că unii stăpâni de căini o sună extrem de emotivi, încărcați afectiv de problema cu care se confruntă animalul lor, de cele mai multe ori fiind vorba de câini cu probleme comportamentale. Este vorba despre câini care au deja o anumită vârstă, comportametul lor este foarte bine format și extrem de greu de schimbat. 

”Din punctul meu de vedere, omul este cel care greșește întotdeauna, nu câinele. Uită, în primul rând, că își ia câine, nu copil. Câinele este un animal, este instinctual. Câinele, de cand îl aduci prima oară în casă, are nevoie de reguli și limite. Astea de cele mai multe ori, nu vin”, subliniază dresoarea.


Câinii sunt animale de haită, iar într-o haită ierarhia este incredibil de importantă și respectată. Cel mai puternic, alpha, îi controlează pe ceilalți - psihologic și comportamental. Câinele are nevoie de un alpha în viața lui, asta aducându-i echilibru. Dacă nu se întâmplă asta, câinele va deveni el alpha și te va controla. Și, de aici, problemele.


”Când trage în lesă, când intră primul pe ușă (sau iese primul), când mârâie la bolul cu mâncare, când vine sa "cerșească" la masă, când te trezește dimineața sau latră neîncetat la ușa, el te conduce. Într-o haită, cel care conduce manancă primul, el plecă și ceilalți îl urmează, el dă startul la vânătoare și ceilalți vânează. Totul se invarte in cercul de dominanta-supunere. Locul intr-o asemenea ierarhie ti-l câștigi, față de câine, prin respect. A domina un câine, nu înseamnă să fi agresiv cu el. Îl domini mai mult psihologic, iar câinele învață și te simte. Câinii sunt atât de inteligenți încât tot timpul caută fisura prin care să ocupe prima poziție ierarhică. Dar totul depinde de noi”.

De cănd a început să lucreze cu tandemul stăpân-câine din Alba Iulia, prin ”mâna” Cameliei au trecut mai multe grupe de învățăcei. Dresoarea spune că experiența dobândită, de toți, în cursul orelor de dresaj, este de neuitat și, întotdeauna, la sfârșit, întrebarea inevitabilă este: ”Când ne mai vedem?”

”Pe parcursul orelor, stăpânii trăiesc emoții puternice, au nereușite , urmate de reușite. Încep să empatizeze unii cu ceilalți și să se bucure fiecare de progresele celuilalt. Fără să vrei, te apropii unul de altul. Mie, personal, îmi sunt toți dragi. Ar trebui să vedeți câtă fericire se citește pe fața lor, când reușesc un "culcat" sau când câinele vine la chemarea "aici". Îmi sunt dragi. Sunt ore de muncâ, ore în care câinele formeazâ echia cu stîpânul, este incredibil de frumos. Cu majoritatea păstrez relația creată, ne întâlnim, facem câte o oră de dresaj și lăsăm câinii să se joace. Este minunat să vezi cum nu contează rasa, dimensiunea sau vârsta, cum toți câinii comunică într-un mod pozitiv. Am promis că ultima oră la grupa ce o termin va fi cu grupe de dinaintea lor și până acum am reușit, toți, acest lucru”.


”Fără Dumnezeu nu as fi reușit nimic, din tot ce am realizat până acum”, spune Camelia Tuhuț

Cum sa alegi un câine care să facă parte din viața ta?


Am vrut foarte mult să aflăm de la Camelia, cum trebuie să procedăm atunci când ne hotărâm să aducem un animal în viața noastră. În opinia ei, atunci când vrem să adoptăm un câine, contează foarte mult vârsta și problemele cu care se confruntă acesta. Fiind vorba de animale care au deja câțiva ani - nu pui - acești câini sunt,  de obicei, traumatizați și trebuie să se lucreze mult cu ei pentru a le reclădi încrederea în ei și în oameni.

”Pe mine, din adăposturi, mă atrag câinii cei mai triști. Cred că duc în spate o poveste grea. Un astfel de câine m-ar determina pe mine să adopt, pentru ca mai apoi sa-l tranform. Insă, este foarte mult de muncă. 
Unii iubesc anumite rase. Când deja vrei o rasă, cam ai idee despre ceea ce îți dorești de la acel câine și ar trebui să știi caracteristicile rasei respective. Este foarte important pentru ce vrei un câine: dacă vrei să fie câine de pază, de companie, de vânătoare etc. Este foarte importantă energia câinelui: dacă ești mai sedentar, nu alegi un Mallinois sau un Golden Retriever, câini cu energie. Există căței cu nivel mare de energie, un nivel mai scăzut sau un nivel mic de energie. Depinde foarte mult de temperamentul celui care își dorește câinele.
Câinele este bine sa fie luat la vârsta de 6-8 săptămâni, iar dresajul să înceapă de la 5, 6, 7 luni. Este vârsta la care, creierul câinelui este ca un burete, absoarbe informația. După 1 an, maturizarea devine completă și este mai dificil de dresat, însă nu imposibil. Am avut cățelușe de 7 ani , de 5 ani, 3 ani la dresaj și au fost grozave. Când este dorit un câine de rasă, este de preferat să fie luat din canise sau de la crescători , care iți pot oferi un pedigree, prin care este atestată valoarea acelui câine. Deosebit de important este să cunoști părinții câinelui”,
îi sfătuiește Camelia pe cei care își doresc un cățel în viața lor.

Cei care doresc să urmeze cursul de dresaj sau efectiv sa discute cu Camelia, o pot face la telefon 074/5784003 sau prin mesaj privat pe pagina personală de Facebook.

 

 

 

 

Adauga comentariu