Alba Iulia muncește pentru primul loc, în domeniul ”Smart City”

Municipalitatea a mai apelat la un atuu pentru menținerea municipiului pe prima poziție, la nivel de țară, în ceea ce privește titulatura de ”Smart City”, devansând astfel orașe precum Cluj, Timișoara sau București. În parteneriat cu o companie din Deva, pe numele ei ”3Deva”, Primăria Alba Iulia va scana, practic, întreg orașul, urmând ca, printr-o aplicație, să poți accesa virtual orice punct din oraș. Proiectul se află acum în stadiu de testare, următorii doi pași fiind cel de punere în funcțiune și evaluare. 

Proiectul ”Virtual Reality” dedicat Alba Iuliei, în cadrul proiectului pilot de oraş inteligent, propune măsurarea, procesarea, scanarea şi digitizarea completă a locaţiei fizice a municipiului Alba Iulia, respectiv exportarea acestui model 3D, urmată de integrarea modelului 3D într-o aplicaţie software dedicată explorării virtuale a oraşului, de tip desktop, respectiv VR, cu ajutorul unui echipament specific (cască pentru realitate virtuală).

La finalul proiectului, municipalitatea va beneficia de scanarea tridimensională completă, la înaltă rezoluţie şi precizie a întregii suprafeţe a oraşului, aşa cum a fost ea perimetrată şi evidenţiată în planurile de situaţie propuse. De asemenea, se va proceda la modelarea 3D a tuturor clădirilor ce urmează a face parte componentă din proiectul final. Se va realizarea, totodată, planul de amplasament suprapus peste planul de situaţie 3D scanat în prealabil şi alegerea poziţiilor optime a clădirilor principale, ale anexelor, drumurilor, căilor de acces, obiectivelor istorice etc.

În cadrul aceluiași proiect, se va realizarea o aplicaţie interactivă 3D (cu opţiune pentru VR) pentru desktop, prin intermediul căreia - având la dispoziţie un calculator cu performanţe medii, se pot explora în mod virtual zonele de interes turistic din Alba Iulia.

Adauga comentariu