8 noiembrie este ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Arhangheli de treabă, conducători de oști și cete îngerești - aplicători de Lege după Dogmă. Din ce pricep eu, Gavriil e mai procuror de felul lui, mai obtuz şi mai rigid, e poziționat atât de strict în Litera Legii, încât nu-i mai vede Spiritul. Mihail vine să-l completeze prin Înțelegere. Unul este Litera, celălalt Spiritul Legii – poate de aceea lui Mihail i se dă să ţină Sabia Dreptăţii şi nu lui Gavriil. Că acesta când apucă la Sabie, numai o aplică în dreapta şi în stânga, în devălmăşie.

Revenind la Înţelegere, la ceea ce face mica diferenţă dintre Greşeala “cea de voie şi cea fără de voie”, cea pe care Legea lumească nu o admite (“necunoaşterea nu exonerează de prevederile legii”), intru în zona unui paradox căruia am să încerc să-i găsesc un răspuns: cum se pupă Înțelegerea cu zodia Scorpion? Că despre noi, “scorpionii”, se afirmă că întoarcem celălalt obraz numai dacă putem să ne luăm mai bine avânt să dăm un cap în gura celui care ne supără. Deci dacă Gavriil se potrivește mănușă cu zodia, Mihail pare că are mici scăpări.

Ciudăţenia e însă alta. Dacă ne uităm în Vechiul Testament, Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în cărțile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv Arhanghelul Mihail se arată a fi un înger al dreptății Dumnezeiești. Iar Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.

Păi, ferească bunul Dumnezeu de milostivirea lui Gavriil, nu? Noroc că Dreptatea e la Mihail, ca să zic aşa.

Oricum, azi, îi sărbătorim pe amândoi. Căci în tot trebuie să existe un echilibru. Că, deseori, noi, oamenii, nu mai reușim să aducem echilibru în viața noastră și a celor din jur şi înclinăm de prea multe ori "balanța" spre extremism şi discursul urii...

Aşa că, măcar în ziua în care vă sărbătoriți numele, vă doresc să aveți echilibru în suflet, minte și sănătate!

La mulţi ani

Adauga comentariu